Pages

15 Şubat 2008 Cuma

Yaşam Bilgeliği Üzeine Aforizmalar



kendi kendine yetmek, kendi kendisi için herşey olmak ve tüm varlığımı kendimde taşıyorum diyebilmek, elbette mutluluğumuz için en yararlı özelliktir. Aristoteles'in "mutluluk, yetinmeyi bilenlerindir." sözünün çok sık yinelenemeyişi bu yüzdendir. çünkü hem insan, belli bir kesinlikle kendinden başka kimseye güvenemez ve hem de toplumun beraberinde getirdiği sıkıntılar ve dezavantajlar, tehlike ve can sıkıntısı, ölçüsüzdür ve kaçınılmazdır.

mutluluğa ulaşmak için büyük bir çevrede, zevk ve sefa içinde yaşamaktan daha yanlış bir yol yoktur: çünkü bu yol sefil varlığımızı zevk, haz ve eğlencenin bir sonucuna dönüştürür, bu durumda hayal kırıklığı da eksik olamaz; birbirine karşılıklı yalan söylemek de bu yaşama zorunlu olarak eşlik eder.**

--------------------------------------------------------------------------------------------

**bedenimiz nasıl giysilerle örtülüyse, zihnimiz de yalanlarla örtülüdür. konuşmalarımız, edimlerimiz, tüm varlığımız yalancıdır. ancak bu örtünün içinden geçerek, ara sıra gerçek zihniyetimize ulaşılabilir, tıpkı bedenimizin biçimine giysilerin ardında ulaşılması gibi.

Hiç yorum yok: