Pages

4 Nisan 2009 Cumartesi

tütüncülüm, tütüncülsün, tütüncül


annem hâlden anlayan olgun, güçlü bir kadındır. çok severim kendisini. olaylara bakış açısı, pes etmeyişi, hayata olan azmi hep hayran bırakmıştır beni kendisine. ancak o da bir insan olduğu için beşer ve buna bağlı olarak da şaşar yönüne engel olunamıyor.
annemle aramızdaki sigara mevzuu ferhan şensoy’un deyimiyle bir med-cezir gibi yıllardır sürüp gitmekte. annem ısrarla sigaranın, insan kötüyse, bir derdi varsa falan içileceğine kendisini o kadar inandırmış ki, ne desem diyeyim, bu fikrinde başka yere gitmemiz pek mümkün olmayıp; dönüp dolaşıp aynı yere parkediyoruz.

annem: ne derdin var da içiyorsun bu zıkkımı bu kadar?
ben: anne bi derdim yok, seviyorum
annem: insan sigarayı sever mi
ben: sevebilir.

bu diyalog değişmeden, annem özellikle başka bir şeye kızmış da çatacak birilerini aradığında ya da abuk sabuk kadın programlarına çıkan doktor vs. yi dinledikçe aramızdaki med-cezirin şiddeti artarak sürüp gitmekte. oysa biz tütüncüller için durumsa tamamen aşağıda civan-ı şahane'nin anlattığı gibi:

gerçek bir siagara içici, sigara içerken başka hiçbir iş yapmaz ve sigara içmeyi yaşar. örneğin ilk nefesle ikinci nefes arasında önemli bir fark vardır, son nefes bambaşkadır. küllükte bir an dinlendirilmiş, külü uzamış, silk beni haline gelmiş bir sigaradan alınacak nefes ve keyif elbette çok özeldir. bunun ayırdına varrmayan, sigarayı küllükte unutan, ikide bir sigarası sönen bir içici ciddiye alınacak bir içici değildir. sigarası ağzında sönen tiplerse, içici olarak ciddiye alınmaması gerekenlerdir.

[...]

tütün içilecekse keyfine varılarak içilmelidir. bir nargile içicisinin muhteşem keyfini göz önüne getirin. içici, nargileyle bütünleşmiştir, başka hiçbir olayla ilgili değildir, bir elinde marpuç, öbür elinde maşa, gözü tömbekide, derinlemesine yaşamaktadır olayı. hiç, nargile içerken cep telefonuyla konuşan görmedim örneğin.
bu yüzden, yani sıradan bir tütün tüketici olmadığım için, sigara içmekten muhteşem bir keyif aldığımdan tütünle vedalaşmayı düşünmüyorum.
canım sıkılınca bir sigara yakıyorum.içince öksürüyorum, öksürünce tükürüyorum, tükürünce damağım kuruyor, hemen şarap içiyorum, fakat bütün bunların bende bir alışkanlık yapmasından korkuyorum. bu düşünce bende efkâr yapıyor, hemen bir sigara yakıyorum, her efkârlandığımda sigara yakmanın bende bir alışkanlık olmasından korkuyorum. canım sıkılınca sigara içiyorum ve yıllardır çok acayip sıkılıyor canım

Ferhan ŞEnsoy, Her Türkün El Kitabı Eşeğin Fikri, Tütüncül yazısından..

fotoğraf bizzat bendenize aittir.




18 yorum:

pRncfRn dedi ki...

Ofh anne haklı biraz biliyor musun ama?

Nikotin, vücuttaki endorfin hormonunu taklit eden tek maddedir. Endorfin ise, spor yapıldığında, seks aktivitesi esnasında ve sonrasında ve can acıdığında -yara, kesik vs- üretiliyor. Bundandır ki spor yapmadan duramayan insanlar var ve spor ardında bize verdiği rahatlık endorfin kaynaklı.

Bunun yanında seks bağımlılıklarının %40'ı psikolojik olsa bile geri kalanların bağımlılığı çoğunlukla endorfinedir. İnsanların dertleri olduğunda anlayamadığımız bir biçimde oralarını buralarını kesmelerinin tek sebebi ise endorfin ihtiyaçlarıdır. Yani kısacası endorfin insanı rahatlatır, huzur verir, kasları gevşetir.

Nitekim nikotin de onun görevini görüyor bir nebze. Hatta benim bilim dünyasına adadığım harika bir teoremim var. Neden Türkler bu kadar çok sigara içiyor? Çünkü ne spor yapıyorlar, ne seks! :D Ee geriye oralarını buralarını kesmeleri kalıyor, bunlar da azımsanacak kadar az değil malesef.

Bir de ben kendimde gözlemlediğim kadarıyla serotonin -mutluluk- hormonumu yüksekte tutmaya da çalışsam, canım sıkıldığında, bir derdim olduğunda, yalnız hissettiğimde içerim daha çok sigaramı -bırakmıştım dimi? tamam itiraf ediyorum başladım tekrar, maceram 10 gün sürdü!-.

Anneler iyidir diye bitireyim :)

Adsız dedi ki...

al benden de o kadar coffee... bizdeki diyaloglar daha cetrefilli:) bu tv programları da sinir ediyor insanı. sigara gibi sigaradan bahsetmeyi de yasaklasınlar. hapşırsam, sebebi sigara oluyor, esnesem sigara :)

böyle diyaloglu bir akşamda, yeni bir blog actım kendime bu yüzden ; "nikotin ve kafein" ismi :)

MAVİ UMUT dedi ki...

:) Anneler öyle ama, senin kendine kötülük yapmanı istemiyor.
Bende yıllarca sigara içtim, bir anda bıraktım..içmemek daha güzel bence.:) Çok içme hiç değilse hı.:)

coffeé dedi ki...

pRnfRcn,
"Neden Türkler bu kadar çok sigara içiyor? Çünkü ne spor yapıyorlar, ne seks! :D Ee geriye oralarını buralarını kesmeleri kalıyor, bunlar da azımsanacak kadar az değil malesef."
çok doğru bir tespit sonuna kadar katılıyorum :):):)işte spor ve seks yapamayanlar oralarını buralarını keseceklerine, tütün içseler oralarını buralarını kesmekten daha az zarar ve daha çok mutluluk duyarlar. hatta sigara akciğer kanseri yapıyor daha kötü diyeceklerse; nargile içebilirler :):):)

coffeé dedi ki...

JTOcum, bence de onlara neyse ciğer bizim, beden bizim. bloğunun ismine hayran olarak daldım hemen ben o sayfaya zaten. ve daha da bir hayranlığım arttı kafein ve nikotine :)

coffeé dedi ki...

ufuk çizgisi,
ben de bir sıra uğraştım ama, seviyorum çok, keyfini dumanını :):):)

Seyyah dedi ki...

bu iç okuma eylemi karşılıklı sürüp gidecek sanırım böyle:)
annemle olan dialoglarım aklıma geldi, senin annen şeker, şeker:))savaşa çıkar gibi hazırlanır eylemlerine benimki, ürkütmeden sessiz yaklaşıp sen eyleme geçmeden asla geçmez. karşısında içiyorsan şayet bir çuval dayak yemek çok daha keyifli olabilir. daha nasıl anlatılır bilemedim. bu arada duymasın beni:))

coffeé dedi ki...

nily, annelerin eylemlerine akıl erdirmek çok güç :):):) aramızda, sen de benim anneme söyleme tamam mı ? :)

sufi dedi ki...

Seni annen uyarıyor beni de çocuklarım ve torunlarım."tontiniii neden sigara içiyorsun" cevap: "canım ben çok seviyorum." soru:"Ama Tontinicim sana zarar vermez mi?" Cevap yok. Ben ne zaman sigarayı bıraktım ölümcül hastalandım.Sigara içtiğim sürece grip dahi olmuyorum bunu nasıl anlatırız bilmem.Yanan bir daha yanmaz ya, zehirli olana zehir ne yapsın ki?Severek yani aşkla yapılan hiçbirşeyin insana zararı olmadığını düşünüyorum.Doktor amca bu yaşımda ciğerlerimi kontrol etti ve bana "aferin hiç sigara içmemişsiniz demek ki, ciğerleriniz tertemiz, bir sporcununki gibi" dedi.Bıyığım yok ama bıyık altından güldüm.Sevgilerimle bence sen de öyle yap.

coffeé dedi ki...

sufi, ne güzel bunu duyduğuma çok sevindim. hemen anneme söyleyeceğim bunu. doğru severek yapıldıktan sonra..........

daha bir sever oldum şimdi :):)

Cüzzamlı Melek dedi ki...

ilk kez okuyorum ve sigara gibi bi yazı.
eline sağlık. her satırına katılıyorum.

beenmaya dedi ki...

banada annem hep ne zaman bırakıcaksın diye sorardı bende aşkımız bitince derdim ve de bitti :))

coffeé dedi ki...

>cüzzamlı melek,
usta tam bir tütüncül, ben de bir tütüncül olarak onun yazısına istinaden çıktı bu satırlar..

sevgiler

coffeé dedi ki...

>beenmaya,
peri annem de hep soruyor bunu, ama daha bitmedi bizim aşkımız, pek düşünmüyoruz daha birbirimizi bırakmayı :)

MAVİ UMUT dedi ki...

İçme içme, bak hayatta keyif veren neler ama canını yakıyor insanın.:) ;)

coffeé dedi ki...

>ufuk çizgisi,
beenmaya'nın deyimiyle "daha aşkımız bitmedi ki" :):):)

Adsız dedi ki...

birak! :) ben 9 sene ictim... 14 aydir icmiyorum :D

coffeé dedi ki...

>dilek isabelle,
siz ayrılmışsınız, anladığı kadarıyla da mutlusun, böyle olması çok güzel ve fakat biz daha ayrılmayı düşünmüyoruz :):)